Schrijfopdracht 18

Schrijfopdracht 18

Jij bent je eigen personage. Maar je bevindt je in een nogal a-typisch situatie. Op de Titanic. In een onderzeeër. In je eentje (of met een kajuit vol onaangepaste pubers) de wereld rondzeilend. Iets met water, kortom, en daar houdt een mens van, of niet. Er is ook nog een probleem. Dat kan een lek…

Kattenkop

Kattenkop

Stel je bent een kat en je bent de hele nacht buiten geweest omdat je niet begreep hoe het kattenluikje werkte. Nu zit je te wachten tot iemand eindelijk gewoon de deur opendoet. En je bedenkt iets. Schrijf tien minuten wat je bedenkt. Schrijf in een ‘flow’, zonder te stoppen. Kijk daarna of je tekst…

Soms suckt t

Soms suckt t

‘Terwijl het bij het soort cultuur waar ik op doel, vooral gaat over verlies, eenzaamheid en verval. Kunst kan ons met die onvermijdelijke en onaangename ingrediënten van het leven verzoenen door er een vorm aan te geven.’ Dit schreef Micha Wertheim in een pracht van een stuk aan en over Matthijs van Nieuwkerk en DWDD…

Schrijfopdracht 14

Schrijfopdracht 14

Nog een opdracht waarbij je een kind nodig hebt. Het gaat vooral om het formaat, dus een poes mag ook. Of een hond. Of een nou ja, je verzint vast iets. Stel je voor dat je relatief laag bij de grond leeft. Ga er anders even bij liggen. Op je buik, in plankhouding, dat is…

Tien minuten haast

Tien minuten haast

Nieuwe dag, nieuwe tijd. Schrijf een verhaal over de tijd. Doe het in een tien minuten freewrite (hand niet van het papier, gewoon tien minuten doorgaan), herzie daarna je tekst, werk hem af, stuur hem naar mij. In het begin heeft jouw hoofdpersoon (een ‘ik’, die je zo ver uit mag werken als je wilt)…

Samen

Samen

Doe deze opdracht samen. Grijp een huisgenoot, een kind, of een collega. Kan online in chatvorm, hieronder staat hij ‘live’, maar als je ‘papiertje’ voor ‘venster’ vervangt kom je een heel eind. Dus. Pak een papiertje. 1. Verzin allebei (voor jezelf) een personage door drie vragen te beantwoorden: Hoe heet je? Hoe oud ben je?…

Geheugenpaleis

Geheugenpaleis

Eigenlijk is dit een geheugenoefening. Maar als verhaallijn werkt het ook goed. Dit is wat je doet: denk aan een route die je vroeger vaak liep/fietste/reed. De route naar school, de route naar je werk, naar de boksclub. Kies tien ijkpunten: het muurtje aan het einde van het tuinpad, de brug bij de eendenvijver, het…

Opdracht 8 Kunstliefde

Opdracht 8 Kunstliefde

Je hoofdpersoon heeft een intense liefde voor een bepaald schilderij, kunstwerk of historisch object. Ga dus, in de rol van je eigen hoofdpersoon, online zoeken naar een ‘liefdesobject’. Hier bijvoorbeeld. Heb je een object gekozen? Zet het op je bureaublad. Voel de liefde. Doe research, maak aantekeningen. Eigen je de kennis toe. Is er geen…

Op zijn kop, opdracht 7

Op zijn kop, opdracht 7

De ‘bewegingschallenge’ van de digitale gymles van Aran en Milo is ‘handstand’. We hebben net geoefend (ik ben er het beste in). Het moeilijkste bij handstand is wennen aan de wereld op zijn kop. Weet je eenmaal dat je handen eigenlijk je voeten zijn, dan wordt het al een stuk makkelijker. Met een hink stap…

Niet opgeven

Niet opgeven

Dit is de situatie: Je staat voor een berg, je kunt de top niet zien (misschien is er geen top, is dit de weg naar het hiernamaals – misschien bestaat de top uit smalle, harde, pieken van ijs). Er is geen enkele zekerheid, geen enkele garantie, en tóch spreek je met jezelf af: ik ga…

Blogt

Wat het verschil is tussen schrijven en bloggen, vragen studenten vaak. Het ene vak geef ik wel, het andere niet, zeg ik dan. Maar ik vertel ze ook dat blogs met een vraag kunnen beginnen en verhalen niet. Wat niet (helemaal) waar is, want verhalen mogen alles, maar blogs nog net iets meer. Dat misschien….