Derde schrijfopdracht

Opdracht 3 De buurman
Denk aan de plek waar je opgroeide. Is er een buurman die je je herinnert? Je liep dagelijks langs zijn huis met enge hoge prikkelheg, hij gluurde naar je vanachter de lamellen. Je kwam hem tegen in de supermarkt, hij gaf je plakkerige snoepjes. Maar hij veegde ook poep in je knikkerputje. En dat had je niet meteen in de gaten. Een beetje eng groot mens dus, waar je konijn ooit naartoe ontsnapte waardoor je het beestje eigenlijk niet meer terug durfde te vragen? (Had je uitsluitend leuke buren? Neem dan iemand die je een beetje eng vindt, en verander die in een imaginaire buurman)
Nu ben jij deze buurman. En hij is je nooit vergeten.
Er zijn twee mogelijkheden:

 1. De buurman denkt aan wat er zou gebeuren als hij je tegenkwam. In dat geval kies je voor het nostalgisch vertellen. Je kunt kleurrijk uitweiden over de plekken uit je jeugd en één dramatische gebeurtenis toevoegen, misschien wel een geheim.
  Mag in de eerste of derde persoon enkelvoud, verleden tijd.
 2. De buurman komt je ook daadwerkelijk tegen, bij een leeggeroofd schap in de supermarkt bijvoorbeeld.
  In dat geval kies je voor ‘show don’t tell: geen innerlijke overpeinzingen dus, maar actie. Derde persoon enkelvoud, tegenwoordige tijd.

Neem een half uur voor het schrijven van deze scene
Mik op een eindresultaat van ongeveer 850 woorden
Dit is een mogelijke manier om het aan te pakken (maar je mag ook iets anders doen)

 1. Schrijf tien minuten ‘vrij’. Zet je wekker, ga net als gisteren zonder stoppen door, en denk daarbij aan de buurman en zijn leven
 2. Lees terug wat je schreef en kies wat je bevalt, is het zijn ‘stem’, zijn hond, zijn manische neiging om de heg perfect recht te knippen?
 3. Herschrijf
 4. Lees nog eens
 5. Herschrijf

Oké, misschien duurt dat iets langer dan een half uur. Misschien ook niet. Wil je feedback? Stuur me een bericht en ik reageer zo snel mogelijk. Kun je daarna nog eens herschrijven.
Succes!
(de vos werd getekend door Aran)

(Bijna) elke dag geef ik een schrijfopdracht. Heb je een vraag of wil je gratis feedback, mail me