Wat er níet is

‘Je probeert ook te kijken naar wat er níet is,’ zei Jacintha Ellers, hoogleraar evolutionaire biologie, toen ik haar interviewde voor Neushoorns in het Noorderpark.
Ze zit niet in de audiowandeling, maar hopelijk wel in het vervolg, het vervolg van kijken in de toekomst, van wat er nog gaat komen, van wat er nog niet is.
Ze bedoelde dat de evolutie een bepaalde koers vaart, maar daardoor dus talloze andere koersen niet. En dat lijkt een open deur, maar we vergeten het steeds. We vinden het bijvoorbeeld normaal dat we een eivormig hoofd met ogen, neuzen en oren hebben, we vinden het níet raar dat we geen kieuwen hebben, geen staarten, geen vleugels (hoewel ik dat altijd jammer heb gevonden).
Die manier van kijken – naar wat er niet-is – is lastig, ook als het over het nu gaat. Horen wat er níet wordt gezegd, welke gebaren er er niet worden gemaakt, welke daden niet begaan. Een nooit aflatende denkoefening is het en als je niet oppast, kun je er heel achterdochtig van worden. Er is bovendien geen conclusie. Omdat je de andere routes niet kunt bewandelen, omdat je dikwijls niet eens beseft dat er andere routes wáren.
Dus dan maar beginnen met een dwaaltocht. Een audiowandeling door het Noorderpark, om woorden te zoeken, een beetje grazen, terwijl slimme mensen mooie dingen in je oor fluisteren, versterkt door fantastische muziek. Het begint immers altijd met rondkijken en je verbazen. Vandaag bijvoorbeeld (28 december), of morgen (29 december), tussen 13.00 en 16.00 bij Pompet in het Noorderpark. Zie jullie daar? (de wandeling staat nu online!)

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.