Fotocredits: Kika Booy

Lees meer over Jowi

Of stel een vraag: mail Jowi

Jowi Schmitz schrijft behalve journalistieke artikelen ook boeken, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze begon met twee romans voor volwassenen Leopold en Kus van je zus (bij uitgeverij Cossee) en publiceerde in 2012 haar eerste kinderboek.

Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen (uitgeverij Lemniscaat) werd bekroond met de Vlag en Wimpel en de Duitse Luchs Preise.

Een jaar later verscheen de kinderthriller Schat onder de stad (uitgeverij Leopold). Vervolgens schreef ze het boek Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon, bekroond met de Inktslaafliteratuurprijs 2014 (uitgeverij Cossee), en Nooit nooit nooit meer aan de wal, (Lemniscaat) een non-fictieboek over de bijzondere bootbewoners van Amsterdam, omdat ze zelf ook op een boot woont.

Ze maakte twee Avi boekjes (7+) op rijm, over het jongetje Stan dat bevriend raakt met een bende rovers (Uitgeverij Kluitman). En vorig jaar verscheen haar Young Adult boek, over een meisje dat wegloopt om de vrijheid te veroveren; Weg. Wat de prijs voor beste Jongerenboek van het jaar won (de Diopraphte Literatuurprijs 2017).

Ze schreef mee aan diverse verhalenbundels, waaronder Jij en ik en Wat ik van mijn moeder leerde.

In april komt haar nieuwe boek Beste broers (8+) uit bij uitgeverij Hoogland&VanKlaveren.

Verder heeft ze aangeboren discipline, twee kinderen (wat dus enorm handig is) en heel veel toekomstdromen, die allemaal iets met schrijven te maken hebben. Ze woont op een boot bovenop de Piet Heintunnel en de lente maakt dat ieder jaar weer de moeite waard.

Lesgeven doet ze ook, ze geeft workshops op maat, aan zowel volwassen als kinderen. Ook daarover kun je haar alles vragen, want in het echt weet ze meer dan er online te lezen valt.